Buhar kazanı, suya batırılmış bir tüpten üflenen bir yakıtın yanmasıyla suyun kaynama noktasına kadar ısıtıldığı bir tür ısı değişim sistemidir. Bu sistemde üretilen ısı daha sonra buhar olarak sisteme atılır. Bu buhar, ister klima santrallerindeki sıcak su serpantinleri ister diğer su ısıtma ekipmanı olsun, ısıtılmakta olan ekipmana boru sistemlerinden akar.
Buhar kazanları yaygın olarak konforlu ısıtma, endüstriyel proses sıcaklıklarının korunması ve diğer birçok uygulamada kullanılır.
Bir buhar kazanı, suya batırılmış borulara bir alevi tutuşturan yakıt ve hava arasındaki bir yanma reaksiyonu yoluyla çalışır. Bu yanmadan gelen ısı daha sonra tüpten tüplerin batırıldığı suya aktarılır. Su daha sonra buharlaştırılarak buhar haline getirilir. Bu buhar daha sonra özel ısıtma uygulamasında kullanılmak üzere borulara alınır.
Bu buhardan gelen ısı alınıp ısıya ihtiyaç duyan işleme aktarıldıktan sonra buhar yoğuşma olarak tekrar suya yoğunlaşır. Bu toplanabilir ve bir yoğuşma dönüş hattı aracılığıyla kullanılmak üzere kazana iade edilebilir. Bu, kondensat çözünmüş katıları buharlaştırarak uzaklaştırdığı için ihtiyaç duyulan takviye suyu miktarının yanı sıra gerekli kimyasallardan da tasarruf sağlar.
Verimli çalışan bir kazanı muhafaza etmek için uygun kimyasal su arıtımı önemlidir. Bunun nedeni, tamamlama suyunda bulunan ve kireç veya korozyona neden olabilecek doğal olarak çözünmüş katı maddelerdir.
Kazandaki ince bir kireç tabakası, ısı transfer işleminin verimliliğini önemli ölçüde azaltarak yakıt maliyetlerini artırabilir. Çözünmüş katı konsantrasyonlarının suyun eşik çözünürlüğünün altında tutulması, ölçek sorunu olmaksızın suyun maksimum kullanımına izin verir.
Bu, uygun bir kazan boşaltma prosedürü ve kireç ve korozyon risklerini azaltmak için kimyasal inhibitörler aracılığıyla kazan suyu arıtımı ile sağlanabilir.