Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Yakıt Tankı Nedir ?
19 Kasım
  • 36 Görüntüleme

Yakıt Tankı Nedir ?

Yakıt Tankı Nedir ?

Yakıt tankları aldıkları isimden de anlaşılacağı gibi yanan yakıtın veya kullanılacak yağın depolandığı atmosfere açık tanklardır, Ancak TSE ve ilgili diğer ülke standartlarında değerlendirildiğinde basınçlı sınıf tanklar olarak değerlendirilir.


Bu tür tankla da genellikle Akaryakıt, Mazot, Benzin, Fuel-oil, ve farklı türevlerde yanıcı ve yanıcı olmayan yağlar depolanır.


Yakıt tankları kullanım ve depolama amaçlarına göre ana iki grupta değerlendirilir;


1 – YERALTI YAKIT TANKLARI
2 – YERÜSTÜ YAKIT TANKLARI


Bu tanklar da ayrıca kullanım ve isteğe göre ısıtıcılı, ısıtıcısız yakıt tankı, çift cidarlı ve tek cidarlı yakıt tankı, izoleli ve izolesiz yakıt tankı, silindirik veya prizmatik yakıt tankı gibi çeşitlerde yapılabilmektedir.


YERALTI YAKIT TANKI


Depolanacak yakıtın ilgili mevzuat ve şartlardan dolayı yer altında depolanması gerekli durumlarda yapılan tanklardır. Akaryakıt istasyonları, çok araç bulunan yakıt transfer istasyonları gibi alanlarda tercih edilir. Zemin kazılarak yakıt tankının konacağı alan temizlenir isteğe göre beton havuz yapılabilir, yakıt tankı yerleştirilerek bağlantıları yapılır üzeri kum ile kapatılarak kullanıma hazırlanır. Yeraltı yakıt tankları tek ve cift cidarlı olarak imal edilmektedir ve dış kaplaması isteğe göre epoksi veya zift kaplama olarak yapılmaktadır. Yeraltı yakıt tankı siparişinden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ihtiyacın doğru belirlenmesi olduğundan mevcut şartnameniz iyi incelemelisiniz eğer şartnameniz yoksa tarafımızdan yardım alabilirsiniz info@nehirkazan.com / 0312 354 30 55

YERÜSTÜ YAKIT TANKI

Depolanacak yakıtın ilgili mevzuat ve şartlardan dolayı yer üstünde depolanması gerekli durumlarda yapılan tanklardır. Yer sıkıntısı bulunmayan alanlarda ve mobil yakıt istasyonlarında tercih edilir. Zemin beton kaide ile sağlamlaştırılarak yakıt tankı için kaide hazırlanır ve yakıt tankı bu kaide üzerine sabitlenerek çevre tel çit ile koruma altına alınır, bu işlemden sonra yakıt tankı bağlantıları yapılır kullanıma hazırlanır. Yerüstü yakıt tankları tek ve cift cidarlı olarak imal edilmektedir ve dış kaplaması isteğe göre epoksi veya zift kaplama olarak yapılmaktadır. Yerüstü yakıt tankı siparişinden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ihtiyacın doğru belirlenmesi olduğundan mevcut şartnameniz iyi incelemelisiniz eğer şartnameniz yoksa tarafımızdan yardım alabilirsiniz info@nehirkazan.com / 0312 354 30 55

TEK CİDARLI YAKIT TANKI

Yakıt tanklarında cidar tankın dış yüzeyini oluşturan sac bölmeye denir bu bölme tek kattan oluşmuşsa Tek Cidarlı Yakıt tankı olarak adlandırılır. Bu tür tanklarda yeraltı kullanımında beton havuz yerüstü kullanımında taşma kabı kullanımı herhangi bir sızıntıda çevreye verilecek zarar ve yakıt kaybı minimum seviyede olacaktır. Tek cidarlı yakıt tanklarında malzeme olarak S235JR ( siyah sac ) veya isteğe göre paslanmaz sac kullanılabilir.

ÇİFT CİDARLI YAKIT TANKI

Yakıt tanklarında cidar tankın dış yüzeyini oluşturan sac bölmeye denir bu bölme çift kattan oluşmuşsa çift Cidarlı Yakıt tankı olarak adlandırılır, tankın gövdesi üzerine bir gövde daha yapılarak imal edilen tanklardır ve bu tip tanklara kaçak tespit cihazı takılarak daha güvenli kullanım sağlanır. Bu tür tanklarda yeraltı kullanımında beton havuz yerüstü kullanımında taşma kabı kullanımı herhangi bir sızıntıda çevreye verilecek zarar ve yakıt kaybı minimum seviyede olacaktır. Çift cidarlı yakıt tanklarında malzeme olarak S235JR ( siyah sac ) veya isteğe göre paslanmaz sac kullanılabilir.

ISITICILI YAKIT TANKI

Yakıt tanklarında ısıtıcı kullanılan yakıtın veya yağın hava şartlarından dolayı akışkanlığının yetersiz kaldığı durumlarda tanka eklenecek ısıtıcı sayesinde yakıtın inceltilmesi yanmanın ve akışkanlığın artması sağlanmaktadır. Isıtıcı genellikle fuel-oil türü agır yağların depolandığı tanklarda kullanılmaktadır. Isıtıcı serpantin demir borudan yapılan serpantin ısıtıcı olabileceği gibi elektrikli resisatansla da sağlanabilir.

SİLİNDİRİK VE PRİZMATİK YAKIT TANKLARI

Yakıt tankları yapım ve kullanım şekillerine göre Prizmatik veya silindirik olarak yapılabilir yer altında mukavemeti açısından silindirik tip yakıt tankı tercih edilir ancak yer üstünde kapasite küçük veya yer kullanımı düşünülerek prizmatik tank da kullanılabilir. Yakıt tankları az da olsa içten bir basınca maruz kalacağından silindirik tip yakıt tankı daha kullanışlıdır. Prizmatik yakıt tankı yapımında ise tanka içten gergi cubuğu veya güçlendirici takviye yapılmalıdır aksi halde tankta şekil bozukluğu ve şişmeler oluşabilir.

DİK TİP YAKIT TANKLARI

Dik tip yakıt tankları montaj yeri yetersiz ancak yükseklik yeterli olduğu alanlarda tercih edilen tank tipidir. Kurulacak alan dar olduğundan montajı daha kolay olacaktır ancak dik tankların montajı esnasında zemin mutlaka yakıtı güvenli taşıyacak beton kaide ile güçlendirilmiş olmalıdır ve yakıt tankı mutlaka yere sabitlenmelidir.

PAKET TİP ( MOBİL YAKIT TANKI )

Paket tip yakıt tankları genellikle maden sahalarında araç yakıt transferi veya fazla araç sayısı bulunan firmalarda ikmal kolaylığı sağlamak için tasarlanmış yakıt tanklardır. Genel olarak yakıt tankı üzerinde Yakıt pompası, Yakıt Sayacı, Seviye göstergesi, Yakıt hortumu, Yakıt tabancası, Yakıt tankı elektrik panosu bulunur. İsteğe göre otomasyon, araç tanıma gibi özelliklerde eklenebilir. paket tip mobil yakıt tankları sisteme elektrik verildiğinde kullanılmaya başlanabilir sistemler olduğundan tercih edilirler.

İZOLASYONLU YAKIT TANKI

İzolasyonlu yakıt tankları hava koşulları nedeniyle donma veya yakıt akışkanlığının düşmemesi istenilen yerlerde tankın dışına koruma amaçlı izolasyon yapılmasıdır. Bu tür uygulamalarda yakıt tankının dışı Cam yünü veya taşyünü ile kaplanır ve bu kaplamanın üzeri isteğe göre Galvaniz sac, Alüminyum sac veya Paslanmaz sac ile kaplanır. İç kaplamanın yoğunluğu hava şartlarına göre seçilir.

JENERATÖR YAKIT TANKI

Jeneratör üzerinde bulunan yakıt tanklarının yetersiz geldiği veya Hastane askeri birlik gibi önlem olarak uzun süre jeneratör kullanımı yapılması gereken yerler için yedek yakıt tankı olarak yapılan tanklara jeneratör yakıt tankı denir

logo-light
Yukarı Çık